- 10 db vajaskifli
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 5 dkg cukor
- 3 rúd vanília
- 10 dkg dió
- 10 dkg meggybefőtt
- 1 evőkanál meggylekvár
- diónyi vaj
A tejet a vaníliával felforraljuk, 10 percig fedő alatt pihentetjük, a vaníliát eltávolítjuk belőle. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a tejet, lassú tűzön, állandóan keverve forrásig hevítjük – de nem forraljuk. A kifliket ujjnyi vastag karikára vágjuk, leforrázzuk a tejjel és a tejben hagyjuk kihűlni (a tej szinte eltűnik, megisszák a kiflik). Kivajazunk egy kerek, mély tűzálló tálat, egy sor „ázott” kiflit simítunk az aljára, meghintjük darált dióval, néhány szem kimagozott meggybefőttel és így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére csak kifli kerüljön. Előmelegített sütőben, a közepesnél magasabb hőmérsékleten (200-220°C) addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. Mielőtt a sütőből kivennénk, egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, hozzáadjuk a meggylekvárt és a kifli tetejére simítjuk de már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hab egy kis színt kap.