A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- fél citrom reszelt héja és leve
A félig sült tészta tejére:
- 2-3 evőkanál baracklekvár
A töltelékhez:
- 3 db tojássárgája
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve(aki nem szereti a citromosat, helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
- tehetünk a töltelékbe még mazsolát is, én most mellőztem
A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1-2 csepp citromlé
- 2-3 evőkanál baracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük, kb 15 perc alatt, míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből, vékonyan megkenjük baracklekvárral, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük. A 4 tojásfehérjét a sóval, citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére.
A lekvárt felforrósítjuk, átpasszírozzuk, hogy rost ne maradjon benne.
Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük.
Langyos sütőbe visszatesszük, de csak annyi időre, hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.
Szabóné Papp Éva receptje.