A tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál porcukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- a piskótából leeső darabok
- 10-12 db babapiskóta
- 4 evőkanál rum
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 13 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 dl feketekávé (elmaradhat)
- 10 dkg margarin
- 5 dkg vágott dió
- 5 dkg rumban áztatott mazsola
- 5 evőkanál lekvár
A bevonathoz:
- 1 csomag Dr. Oetker puncs pudingpor főzés nélküli
- 18 dkg margarin
- 18 dkg porcukor
- 2 evőkanál tej
A piskóta lekenéséhez:
- baracklekvár
Továbbá szükségünk lesz egy 25 × 39 cm-es tepsire, egy őzgerincforma sütőre és folpackra a béleléshez.
A tészta hozzávalóiból piskótát készítek: a tojásfehérjéket a cukorral, reszelt citromhéjjal kemény habbá verem, hozzáadom a tojássárgákat, azzal is jól kikeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és gyengéden hozzákeverem a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt, 25 × 39 cm-es tepsibe öntöm és sütöm.
Az őzgerincformát folpackkal kibélelem. A megsült, kihűlt piskótát hosszában félbevágom, kibélelem az őzgerincformát az egyik lappal. A leeső részeket feldarabolom. A másik fele lapból vágtam egy darabot, ami az őzgerinc talpa lesz. A többi megmaradt piskótadarabokat a babapiskótával összetördelem, a tejjel, rummal, kávéval meglocsolom. A margarint a cukorral, tojással habosra keverem, hozzáadom a piskótát, lekvárt, a mazsolát és a diót.
Az őzgerincben várakozó piskótát vékonyan lekvárral lekenem, a tölteléket egyenletesen beletöltöm. Az őzgerinc fedőlapját is vékonyan lekenem lekvárral, és a tölteléket befedem. 1 nagy súllyal lenyomatom (a húsvágó deszkámat tettem rá) 1-2 órán át. Utána egy tálcára borítom, a folpackot eltávolítom.
A mázhoz agy lábasban vizet forralok, egy tálba teszem a margarint, a porcukrot és a tejet, majd vízgőz felett keverőgéppel jó habosra keverem. Beleszórom a pudingport és addig keverem, míg jó sűrű nem lesz. Bevonom vele az őzgerincet. Egy keveset vettem el belőle, ehhez tettem egy kis meggyszörpöt, hogy sötétebb legyen, tortanyomóba töltöttem és a sütit kidíszítettem, majd színes cukorral megszórtam. A puncsmázat gyorsan kell a süti tetejére simítani, mert nagyon gyorsan köt! Betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, és másnap szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!