Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál víz
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
Töltelék:
- 3 tojás
- 3 evőkanál víz
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 dl víz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 3 dkg kakaópor
- ízlés szerint rum aroma
Máz:
- 35 dkg porcukor
- kevés forró víz (kb. 4-5 ek.)
- kevés vérnarancs aroma
Kenéshez:
- baracklekvár
A piskótákat megsütjük. Először a töltelékhez a 3 tojásosat. A tojásokat a vízzel és a cukorral habosra, fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe (23 x 30) öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Elkészítjük az alaphoz való piskótát is a 4 tojásosat. Ugyan azon a módon mint az előzőt, majd megsütjük. Mind kettőt kihűtjük. A mazsolát 10 percig főzzük a cukros vízben, majd hozzákeverjük a kakaóport. Ha langyosra hűlt, ízesítjük rum aromával. A 3 tojásos piskótát elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a mazsolás kakaós szirupot. Az alap 4 tojásos piskótát vékonyan megkenjük baracklekvárral, és egyenletesen eligazítjuk rajta a rumos tölteléket. Tetejét lapogassuk le egyenesre, szép simára. A mázhoz a porcukorhoz adunk egy kevéske vérnarancs aromát és pár kanál forró vizet. Simára kikeverjük és egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. A hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük legalább 1 órára dermedni. Ez után forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.
Olyan igazi ünnepi hangulatú, ízű, illatú sütemény.
Lényeges, hogy vérnarancs aromát használjuk a mázhoz, mert azzal kapjuk meg azt az igazi finom puncsos ízt.
Németh-Szántó Kitti receptje. Kitti munkásságát aFavorEat
facebook oldalon követhetitek!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!