Tészta:
- 500 g búza finomliszt
- 150 g kristálycukor
- 2 tojás
- 200 g hideg vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál tej
- csipet só
Diós massza:
- 350 g durvára vágott dió
- 80 g kristálycukor
- 120 g vaj
- 3 evőkanál méz
Krém:
- 300 ml tej
- 1 és 1/2 evőkanál búzafinomliszt
- 1 és 1/2 evőkanál keményítő
- 80 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliacukor
- 250 g puha vaj
- kevés rum
- Elkészítjük a diós masszát: a vajat edénybe tesszük és felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, amíg el nem kezd karamelizálódni. Ekkor tesszük bele a diót és jó alaposan elkeverjük. Ha a karamell már jól befedte a diót, levesszük a tűzről.
- Következő lépés a krém: a tejhez hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a cukrot és vaníliacukrot, sűrű krémet főzünk, kihűtjük és krémesre keverjük a puha vajjal. A vajat érdemes kisebb adagokban hozzáadni.
- A tészta hozzávalóit tálba tesszük és eldolgozzuk. A kész tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket kb. 40×30 cm-esre nyújtjuk. Az egyiket megsütjük (175 fokon, 10 percig). A másik tésztalapra rátesszük a még meleg diós masszát (nem szabad, hogy teljesen kihűljön, mert megkeményedik). A diós tésztát is megsütjük. 175 fokon, 10 percig.
- Az első, dió nélküli megsült tésztalapot rummal meglocsoljuk, krémmel megkenjük, majd rátesszük a diós tésztalapot.
- A süteményt hideg helyre tesszük, legalább 3-4 órára, ideális esetben egy éjszakára.
Oszuszki Erika készítette el azitt
megtalálható recept alapján. Erika
oldalán még nagyon sok finomság receptjét találjátok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!