- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj / margarin
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi só
- 1/2 tasak sütőpor
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál hideg víz-szükség esetén
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- 1 – 2 evőkanál búzadara
- 4 tojásfehérje
- csipetnyi só
- kb 25 dkg magozott meggy ( lehet befőtt vagy fagyos)
A tésztához, egy tálban összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Azután a tojássárga hozzáadásával az egészet összegyúrjuk. A tészta 3 / 4 – ét folpackba csomagolva hűtőbe, a megmaradt tésztát is becsomagolva a fagyasztóba tesszük. A sütőt 180 °C – ra előmelegítjük. A meggyet alaposan lecsepegtetjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A túrót villával összetörjük, majd krémesre keverjük a cukrokkal, a darával és a tojássárgájával, ízesítjük citromhéjjal, majd összeforgatjuk a tojáshabbal. A nagyobbik tésztarészt egy kb 20 * 30 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk és rákenjük a túrós habot, eloszlatjuk rajta a meggyet, azután nagylyukú reszelőn ráreszeljük a fagyos tésztát. Kb. 35 – 40 perc alatt megsütjük. A süteményt a tepsiben teljesen kihűtjük, azután szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!