A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1/2 sütőpor
- kb. 4 evőkanál meggy lekvár
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 13 dkg margarin
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 sütőpor
- 3 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 7 dl cukrozott meggy, házilag tettem el
A tésztához valókat a lekvár kivételével egy tálban fakanállal összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 22 x 38 cm-es tepsit, majd a masszát fakanállal, vagy műanyag krémkaparóval szépen rákenegetjük a sütőpapírra, esetleg lisztes kézzel kicsit elegyengetjük. Egy vékony réteg tésztát kapunk.
A tetejét megkenjük lekvárral. Ezt követően elkészítjük a tetejére kerülő tölteléket. Először is a két tojásfehérjét felverjük habnak. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, a sütőporos lisztet.Végül a mákot, a levétől lecsepegtetett meggyet és a tojáshabot keverjük hozzá. A kapott masszát ráöntjük a lekváros tésztára, szépen elegyengetjük a tetejét.Előmelegített sütőben sütjük, körülbelül 35 perc alatt sül át. 180 °C-ra melegített sütőben 40 perc alatt sült ki. A kihűlt süteményt bevonjuk a csokimázzal. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és a tészta tetejére öntjük. Szépen elegyengetjük. A sütemény tetején a csokimáz nem egyenletes, mivel a meggytől nem egyenes a felszíne a megsült süteménynek.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Zsuzsi mondta
Kedves Cukrászda!
Érdeklődnék, hogy ha fagyasztott meggyel helyettesítem a meggy befőttet, akkor mekkora mennyiség szükséges a meggyből?
Köszönettel: Zsuzsi
Zsuzsi mondta
Fél kg fagyasztott meggyből készítettem, illetve minimális változtatással, nagyon finom lett! Köszönöm a megosztást! 🙂