A linzertésztához:
- 1 vaníliarúd
- 33 dkg vaj
- 14 dkg porcukor
- pici só
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 40 dkg liszt
- 14 dkg darált mák
Továbbá:
- tortabevonó
- baracklekvár
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliarúd kikapart belsejével, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a tésztát 3 mm vastagra kisodorjuk, formával kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180°-on 15-18 percig sütjük. Lekvárral összeragasztjuk, csokival díszítjük.
A kiflik készítése: a tésztából 25 cm hosszú rudakat sodrunk, azokat pedig 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A két végük felé elkeskenyítve kisujjnyi vékony rudakat formálunk belőlük és kifliszerűen meghajlítjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk, fél órára hidegre tesszük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, majd a kifliket 15-18 percig sütjük. A csokoládét felolvasztjuk, megmártjuk benne a kihűlt csupasz kiflik két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!