A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 17 dkg vaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 tojássárgája
- 4-5 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 dl tej
- 2 tojás fehérje
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. A töltelékhez a darált mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk. A tésztát kettéosztjuk és egy-egy 25 x 35 cm-es tepsi méretű lapot nyújtunk. Vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk az egyik lapot, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal. 180 °C-ra melegített sütőben sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék is teljesen átsült.
Bné receptje.