Pihe – puha, édes falatok. A datolyától és a narancslekvártól szaftos és finom ízű lesz a töltelék. Könnyen, gyorsan elkészíthető és sokáig eláll.
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 16 dkg darált mák
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg aszalt datolya
- 1 citrom reszelt héja
- 80 ml tej
- 2 evőkanál narancslekvár
- vaníliás porcukor – a hempergetéshez
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk majd folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez, a datolyát késes aprítóval összedaraboljuk ( ha a datolya szárazabb lenne, előtte forróvízben áztatjuk ). A tejet összeforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a mákot, ezután ízesítjük citromhéjjal majd összekeverjük a lekvárral és a datolyával. 4 felé osztjuk.
A tésztát kétfelé vesszük és mindkettőt 16 x 30 cm – es nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában kétfelé vágjuk. Így lesz 4 db, 8 x 30 cm – es csíkunk. A tésztacsíkok egyik oldalára ráhalmozzuk a mákos tölteléket és ráhatjuk az üresen hagyott részt. Az így kapott hengert kissé átgörgetjük és 3 cm – es rudakká vagdossuk.
Az apró rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített, 180°C – os sütőben kb 18 – 20 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!