Tészta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 kiskanál sütőpor
Krém:
- 15 dkg csokoládé
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál kristály cukor
- 7 dl habtejszín
- ½ dl víz
- 20 gramm zselatin
- 30 ml rumaroma
- 1 üveg magozott meggybefőtt
Teteje és az oldala:
- 20 dkg csokoládé
- 2 étolaj
A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat a cukorral 10 perc alatt elektromos habverővel habosra verjük. Jól kiverjük és egy fakanállal hozzákeverjük a szárazanyagokat. Egy 24 cm-es kapcsos formában 180 °C-on készre sütjük. A forma alját szilikonos sütőpapírral béleljük. Tűpróba! A krém készítés: 5 dl tejszínt a cukorral, kakaóporral elkeverjük. Feltesszük egy közepes lábasban a tűzhelyre. Összemelegítjük, jól elkeverjük. Hozzáadjuk az apróbbra tördelt csokoládét is. Felolvadásig kevergetjük. Tűzről lehúzva hozzákeverjük a fele vajat is. Langyosra hűtjük, majd a megmaradt vajjal habosra keverjük. 2 órára a hűtőbe tesszük. A 2 dl tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint langyos vízben feloldjuk. A hűtőből kivesszük a krémet a feloldott zselatinnal, rumaromával kikeverjük, majd apránként a tejszínt is hozzáadagoljuk.J ó habosra keverjük.
A tésztánkról lehúzzuk a sütőpapírt. A tisztára mosott torta forma aljára visszatesszük. Fele krémet rásimítjuk, kirakjuk a levétől lecsepegtetett meggy szemekkel. A megmaradt krémből hagyunk a díszítésre, a többi krémet a meggyre simítjuk. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy jól megdermedjen a krém. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk és a krémre, majd az oldalára kenjük. A félre tett krémmel, friss meggy szemekkel díszítettem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!