Tészta:
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 3 tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
Párizsi krém:
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál natúr kakaópor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl habtejszín
- ízlés szerint rum
- 30-40 dkg meggybefőtt
Díszítés:
- meggyszemek
- 1 tábla tortabevonó csokoládé
A tésztához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd lazán beleforgatjuk a sütőporos, kakaós, szitált lisztet. Egy tortaforma aljára papírt szabunk, és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tejszínt folyamatosan kavargatva elkezdjük melegíteni, közben a kakaóport egy kis meleg tejszínnel csomómentesre kikeverjük. Amikor a tejszín már elég forró (de nem forr!), levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kikavart kakaót, az összetört csokoládét, a cukrot és a vaj egyharmadát, hogy minden felolvadjon benne. Amikor a krém már csak langyos, akkor a vaj megmaradt részét habosra kikavarjuk, és azt is hozzáadjuk a krémhez. Ízlés szerint rummal ízesítjük. Hűtőben készre hűtjük, majd a kihűlés után jól kihabosítjuk.
A krém felét a piskóta tetejére kenjük, magozott meggyszemeket nyomkodunk bele, majd a másik rész krémmel lefedjük. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé visszadermedjen, majd olvasztott csokival leöntjük. A tetejét is lehet krémmel, meggyszemekkel díszíteni.
Czine Zsuzsanna receptje.