Fém dobozban, hűvös helyen sokáig eláll, bőséges és dekoratív
Kétfélét sütöttem, és látványosabbá tettem azzal, hogy a linzer felénél másféle lekvárt használtam, a mákvirágoknak a felére olvasztott csokit csurgattam.
Mákvirágok
- 40 dkg liszt
- 14 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 14 dkg mák
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
- meggy, vagy más, savanykás lekvár
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és egyik felét telített virágformával, a másikat lyukas virágformával kiszúrjuk. Ha nincs lyukas virágformájú szaggatónk, akkor a tészta egyik felének közepét gyűszűvel szúrjuk ki. Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és 180 °C-ra előmelegített tepsiben kb. 8-10 percig sütjük. Elég ennyi, nem szabad, hogy színe legyen, mert kiszárad! A teli virágokra lekvárt kenünk és összeragasztjuk a lyukas tésztavirágokkal. Felére olvasztott csokit csurgatunk.
Dióba mártott linzer virág
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
Tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 5-6 dkg darált dió
- 2 evőkanál cukor
Tölteléknek:
- meggy-, és baracklekvár
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, megfelezzük amíg az egyik felével dolgozunk, a másik a hűtőben pihen. A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk virág alakú formával. A gáz tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral és erre rakjuk a kiszúrt virágokat. Előmelegített sütőben max. 8 percig sütjük. Ugyanígy sütjük a diós tetejűt is. Ha a linzer tészta színt kap, akkor már kemény marad, nem fog megpuhulni. Amíg sül, kinyújtjuk a másik cipót és kiszaggatjuk egy olyan virág formával, amelyiknek közepém lyuk van. Ha nincs ilyen formánk, akkor pogácsa szaggatóval dolgozzunk úgy, hogy a tészta egyik felét gyűszűvel kiszúrjuk. A tojás fehérjéket kissé felverjük, megkenjük vele a „lyukas” tészta karikákat, majd a kristálycukros dióval megszórjuk a tetejét. Sütőpapíros tepsiben ugyanúgy sütjük, mint az alapot. Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük meggy- és barack lekvárral és a diós karikákkal összeragasztjuk.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!