- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 1 db tojás
- 7 dkg zsír
- 4 evőkanál méz
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál tejföl
Az első krémhez:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- 2 vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 1 db citrom reszelt héja
A második krémhez:
- 2,5 dl tej
- 1 csomag tejszínes pudingpor
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
Továbbá:
- 30 dkg körüli házi baracklekvár
- 1 fiola rumaroma
A mázhoz:
- 15 dkg csokoládé
- 4 dkg vaj
A lapok készítése: A tojást a cukorral, mézzel, fűszerkeverékkel, zsírral elkeverjük és gőz felett kevergetve felfőzzük. Addig keverjük, míg a cukor elolvad. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet adjuk hozzá, a tejföllel együtt kidolgozzuk.4 cipóra osztjuk. Fél órát hagyjuk pihenni. Elő készítünk 22×34 centiméteres tepsit. A hátoldalát zsírral vékonyan lekenjük, a tésztákat egyenként kinyújtjuk és 190 °C-ra melegített sütőben egyenként 5 perc alatt világosra sütjük. Ne süssük túl, mert kemény fog maradni. A lapokat egymásra tesszük. Krém készítés: A búzadarát a tejjel, cukrokkal, sóval sűrűre felfőzzük. A pudingport a cukorral, tejjel sűrűre felfőzzük. A kihűlt krémeket összekeverjük, ízesítjük a citrom reszelt héjával. A vajjal habosra keverjük. A sütemény összeállítása: A lapokat egy kenőtollal lesöpörjük, majd rumaromával lekenjük. Egy lapot tálcára teszünk, rákenjük a krém felét, befedjük a 2. lappal. Megkenjük baracklekvárral, rátesszük a 3. lapot, majd a krémet. Befedjük a 4. lappal. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a süteményt bevonjuk vele. Hűtőbe tesszük. Másnap forró vízben mártott késsel szeleteljük. Először a csokoládét jelöljük ki a vágás felületen, utána vágjuk át a tészta szelete.
Vass Lászlóné receptje.