Tészta:
- 40 dkg búza finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 180 ml langyos tej
- csipet só
- 4 dkg cukor
- 6 dkg puha vaj
- 4 tojássárgája
Vaníliakrém:
- 5 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- 6 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 2,5 csomag vaníliás pudingpor
- 3-5 evőkanál cukor
Továbbá:
- 4 dl habtejszín
- 2 evőkanál (eper)dzsem
- olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
A tejhez adjuk hozzá a cukrot és langyosítsuk meg, majd futtassuk fel benne az élesztőt. Közben a lisztben keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezután öntsük hozzá a tejes-élesztős keveréket és kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már összeállt, akkor adjuk hozzá a puha vajat is és dagasszuk sima felületű tésztává kb 10 perc alatt. A dagasztás történhet géppel vagy kézzel is.
A kész tésztát takarjuk le és kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és kb 5 mm vastagra nyújtjuk vagy kézzel kilapogatjuk, majd egy 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, majd kelesztjük és szaggatjuk ismét.
A kiszaggatott fánkokat letakarjuk és újrakelesztjük kb 30 perc alatt.
Közben egy mélyebb edényben bőséges mennyiségű olajat hevítünk, majd beletesszük a fánkokat úgy, hogy az a felük legyen az olajban, ami nem a deszkán volt, tehát megfordítjuk őket. Letakarjuk egy fedővel és kb 2 percig sütjük. Ezután a fedőt levesszük, a fánkokat megfordítjuk és a másik oldalukat is kb 2 percig sütjük.
A megsült fánkokat egy papírtörlővel bélelt tepsibe szedjük.
Vaníliakrém:
Kevés tejben kikeverjük a tojássárgákat, cukrokat és a pudingport, majd folyamatosan keverve felöntjük a maradék tejjel, hogy ne legyen csomós a keverék. Állandó keverés mellett, közepes lángon besűrítjük a krémet. A még meleg pudingba belekeverjük a vajat és folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.
Összeállítás:
A kihűlt vaníliás krémet robotgéppel kibahosítjuk, majd egy habzsákba szedjük. A tejszínt felverjük kemény habbá és azt is egy habzsákba szedjük.
A fánkokat vízszintesen kettévágjuk, majd először a vaníliás krémből nyomunk az aljára. A krémre csorgatunk a dzsemből, aminek a tetejére tejszínhabot nyomunk. Rátesszük a tetejét, megszórjuk porcukorral és tálaljuk
Forrás : ReceptNeked