Barna tészta:
- 30 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg cukor
- 5 dkg szobahőmérsékletű margarin
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
Fehér tészta (piskóta):
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
Töltelék:
- 4 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 25 dkg puha margarin
- 20 dkg porcukor
- fél üveg magozott meggy
- 2-3 kiskanál konyakmeggy aroma (nálam vanília aroma került bele kevés meggylével elkeverve)
Csokimáz:
- 2 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál kakaópor
- 5 dkg margarin
A piskótához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk fokozatosan a cukrot, és kemény habot verünk belőle. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, végül a szitált lisztet is hozzáadjuk. Sütőpapíron elsimítjuk a masszát, és előmelegített, 180°C-os sütőben sütjük ki kb. 15-20 perc alatt.
A barna tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, és a kinyújtott lapokat sütőlapon (sütőpapíron), vagy lisztezett tepsi hátulján egyenként megsütjük 180°C-on kb. 8-10 percig.
A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, lassú tűzön állandó keveréssel besűrítve felfőzzük, majd időnként megkevergetve kihűtjük. A masszát a kihűlés után géppel simára keverjük. A margarint kihabosítjuk, majd először a cukrot adjuk hozzá fokozatosan, végül a tejes masszával elegyítjük, és aromával ízesítjük.
A darabolt piskótát elkeverjük lazán a krémmel lehetőleg úgy, hogy a piskótadarabok egyben maradjanak és végül beleforgatjuk a lecsepegtetett meggyet is. A meggyes masszát az alsó lapra halmozzuk, szépen egyenletesen elsimítjuk, és befedjük a másik lappal.
A mázhoz a tojások fehérjét gőz fölött fölverjük, majd a kakaót és a puha margarint is hozzáadjuk. Egyenletesen bevonjuk vele a tésztát, dermedni hagyjuk, és utána szeleteljük. (Máz helyett lehet csak porcukorral is megszórni!)
Váradi Gabriella receptje.