A kókusz kupakokhoz:
- 5 tojásfehérje (én L-s tojásokat használok)
- 30 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 teáskanál ecet
- 30 dkg kókuszreszelék
Az aljához:
És még:
- Csokikrém
- ribizli dzsem
A tojások fehérjét, pici sóval és ecettel kemény habbá verem, mikor már szép fényes a hab, és kemény hozzákeverem keverőlapáttal a kókuszreszeléket. (Az állaga közepes keménységű legyen, ha lazább lenne, lehet még hozzá adni 1-2 evőkanál kókuszreszeléket, hogy a „kupak” megtartsa a formáját). A habot beleteszem egy díszítő zsákba (díszítőrózsát nem használok, inkább még vágok a végéből, hogy nagyobb legyen a lyuk rajta). Kettő, sütőpapírral bélelt tepsire nyomok körülbelül 4-5 centis kupakokat és előmelegített sütőbe teszem. Légkeveréssel 100 °C-on kezdem szárítani a kókusz kupakokat. Amikor sárgulnak, leveszem 80 °C-ra a sütőt. Körülbelül 50-60 percig szárítom tovább. Amikor már le lehet venni a sütőpapírról, akkor lesznek jók. Amennyiben még alul vagy a közepén nem szilárdult meg, nem probléma, mert másnapra megszáradnak.
Az alja a Kokoskynak egy egyszerű linzertészta. Elsodrom körülbelül fél centméter vastagságra és kiszúrom 4-5 centiméteres kiszúróval és megsütöm. Mikor a linzerek kihűltek, díszítőrózsákkal, melyben elhelyezek díszcsövet is, megtöltöm csokikrémmel és a linzerek szélére körbe nyomom a csokikrémet, úgy, hogy a közepén hagyok helyet a dzsemnek. Ribizli dzsemet raktam a csokikrém közepére, mert savanykás dzsemmel finomabb. Rárakom a kókusz kupakokat és beteszem pár órára a hűtőbe dermedni. Mikor a csokikrém már lehűlt, és hozzáragadt a kupakhoz, mindegyiket belemártom csokimázba. Ismét sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és kész a kokoszky. A hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon a csokimáz.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.