Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- Kb 40 dkg őszibarack befőtt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 6 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kiskanál őrölt fahéj
- 30 dkg darált mák
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
Hab:
- 4 tojásfehérje
- 1 teáskanál citromlé
- 20 dkg porcukor
A lisztben elmorzsolom a vajat, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal összegyúrom.1 órát hűtőben pihentetem.Közben a mákos töltelékhez szétválasztom a tojásokat. A fehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verem. A tojások sárgáját a maradék 5 dkg cukorral fehéredésig habosítom, majd hozzáadom a vajat, a fűszereket, a citromhéjat is. Végül a mákot és a tojáshabot felváltva adagolom hozzá.A tésztát 20 x 30 cm-es nagyságúra nyújtom.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és villával megszurkálom. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 10 – 12 perc alatt elősütöm.Ezt követően a tésztát megszórom zsemlemorzsával. Apró kockára vágott befőttel beterítem, majd ráöntöm a mákos keveréket. Visszateszem a sütőbe és kb 40 percig, tűpróbáig sütöm.A 4 tojásfehérjét a cukorral és a citromlével habbá verem.Habzsákból a sütemény tetejére nyomom, majd újabb 10 percre visszateszem a sütőbe.
Éva receptje az Sütimánia Évával oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!