A tésztához:
- 7 tojás
- 140 g porcukor
- 140 g liszt
- pici sütőpor
A megkenéshez:
- baracklekvár
A krémhez:
- 2 × 400 g epres joghurt
- 250 g krémtúró
- 2 csomag Dr. Oetker tejszínhabpor
- 200 g porcukor
- 30 g zselatin
Gyümölcsök:
- banán, kivi, meggy, eper, narancs, mandarin, szőlő, stb.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm a piskótatésztát. Az aljára teszek sütőpapírt és amikor megsült (kb. 40 perc), a kész tortalapot rácson hagyom hűlni, majd kettévágom.
A joghurtot, túrót, porcukrot összekeverem, majd hozzáadom a kikevert tejszínhabot s az előre beáztatott zselatint. A zselatint 1 dl hideg vízben áztatom, majd mikróban felmelegítem, de vigyázni kell rá, hogy ne legyen túl forró, viszont szemcsés se legyen. A krémhez csak apránként adagolom a zselatint.
A kapcsos tortaforma aljára elhelyezem az egyik tésztát, melyet bekenek baracklekvárral úgy, hogy a szélére is jusson, így a krém nem fog lefolyni. Öntök bele a krémből, majd megrakom gyümölccsel, újra krém, gyümölcs, majd krém. A másik tésztával befedem a tölteléket, majd a tetejére még krémet, kb. egy jó ujjnyit. Berakom pár percre hűtőbe dermedni, majd kiveszem s kidíszítem gyümölcsökkel, amit ecsettel bekenek hígabb zselatinnal, így szép fényes lesz. Egy éjjel a hűtőben szépen összeáll a torta, másnap leveszem róla a tortaforma karimáját s tejszínhabbal díszítem.
Ez a torta 4,3 kilós, ekkorát rendeltek, de természetesen lehet sütni kisebbet is. 🙂
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.