Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
- ahány dkg a 4 tojás héjastól, annyi dkg cukor és liszt
- 1,5 evőkanál kakaópor
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
Töltelék:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 4 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál kakaópor
- 50 dkg háztartási keksz összetörve
- 3 dl tej
- 1/4 rumaroma
Csokimáz:
- olvasztott csokoládé
Az egész tojások súlya alapján a cukrot és a lisztet kimérjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, a fehérjét kemény habbá verjük. A sütőport elkeverjük a liszttel, majd a lisztet és a tojáshabot felváltva a felvert tojássárgához adagoljuk úgy, hogy a fehérjéből maradjon utoljára. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk. A krémhez a pudingot felfőzzük a tejjel, a margarint habosra kikeverjük a cukorral, és ha a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük. A töltelék hozzávalóit egy nagyobb tálban összekeverjük, de csak közvetlenül felhasználás előtt, mert ha áll, nehéz vele bánni. A kekszet minél kisebbre kell tördelni, viszont a darált keksz nem jó hozzá, próbáltam már azzal is, de nagyon tömény lett a közepe tőle.
Összeállítás:
A kettévágott csokis piskóta alsó lapjára rákenjük a krém felét, rásimítjuk a kekszes tölteléket, majd erre rá a maradék krémet. Befedjük a piskóta másik felével és tetszőleges csokimázzal bevonjuk.
Őszi Elvira receptje.