Első piskóta ( sütemény alapja):
- 6 tojás
- 15 dkg liszt
- 12 dkg kristálycukor
- 1/2 kávéskanál sütőpor
Második piskóta (összemorzsoljuk):
- 5 tojás
- 12, 5 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 1/2 kávéskanál sütőpor
Többi hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 rumaroma (vagy 0,5 dl rum)
- kb. 1,5 dl meleg víz
- 1 vaníliás cukor
- sárgabarack lekvár
- darált dió
- mazsola
- 4 dl növényi tejszín + 1 dl állati eredetű tejszín
Piskótát kisütjük. Tojásfehérjét a cukorral félig felverjük, egyesével hozzáadjuk a tojás sárgáját és tovább verjük míg megfelelő keménységű lesz. A sütőporos lisztet fakanállal óvatosan hozzákeverjük.
Tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Előmelegített sütőben 38 x 31 centiméteres tepsiben, 180 °C-on, kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Ezt még egyszer megismételjük. Piskótát hagyjuk kihűlni. Az 5 tojásos piskótát összemorzsoljuk.
A meleg vizet, cukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát, vagy rumot összekavarjuk, majd ráöntjük az összemorzsolt piskótára, ha száraz lenne, lehet még egy kis cukros vizet ráönteni.
A másik piskótalapot megkenjük sárgabarack lekvárral, rátesszük az összemorzsolt piskótát.
A kétféle tejszínt összeöntjük felverjük, és a sütemény tetejére tesszük.
Darált dióval,és mazsolával megszórjuk a tetejét. Ez el is hagyható aki nem szereti,vagy felére szórunk diót,a másik felére pedig nem.
Kiss Imréné receptje.