- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 2 db tojássárga
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja + 1/2 citrom leve
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Diókrém:
- 1 dl víz
- 15 dkg kristálycukor
- 1 citrom
- 2 csomag vaníláscukor
- 30 dkg dió
- 2-3 evőkanál rum
Tetejére:
- 1 kis csomag tejkaramella
- 5 dkg vaj vagy margarin
- csokimáz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és a citrom levét. Összegyúrjuk.
Minimum 1 órára hűtőbe rakjuk.
Kissé lisztezett deszkán 3 részletben kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.
6 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatjuk és 180 °C-on, körülbelül 10 percig sütjük.
Ha picit színesedik a tészta alja, akkor kivesszük.
Mindegyik linzer alját megkenjük lekvárral-rá a diótöltelék-arra lekváros felével ismét linzer-majd karamellel befedjük. Csokival pöttyözzük a tetejét.
Diókrém: 1 dl. vizet 15 dkg. kristálycukorral felfőzünk, ha elolvadt, adunk hozzá 1 citrom reszelt héját, 2 csomag vaníliát, végül 30 dkg. diót. 1 percig kavarjuk, majd kihűtjük. sűrű masszát kapunk, ha kihűlt, 2-3 evőkanál rummal kikeverjük. Meggy nagyságú gombócokat teszünk a lekváros linzerre, szétnyomkodjuk és ráhelyezzük a másik lekváros felével a linzert.
A tetejére: 1 kis csomag tejkaramellát lereszelni, gőz fölött 5 dkg. vajjal v. margarinnal felolvasztani. (karamell válogatja, lehet benne több vaj is, ha gyorsan dermed, mehet vissza a gőzre).
A linzer tetejére szétteríteni– vizes kiskanalat használtam.
Csokimázzal pöttyözzük a karamell tetejét.
Czimmerman Jánosné receptje.