Nagy megtiszteltetés ért a napokban… felkértek, legyek tanú egy házassági fogadalom tételénél. Örömmel tettem eleget eme kötelezettségnek, igen ám, de üres kézzel mégsem mehettem, így ezzel a tortával próbáltam kifejezni gratulációmat az újdonsült párnak. 😉
A piros tésztához (Red Velvet):
- 36 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 23 dkg vaj
- 2,5 dl joghurt
- 1 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1,5 evőkanál piros ételfesték
A barna tésztához:
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál sütőpor
A fehér krémhez:
- 6 evőkanál tejszín
- 100 g fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
A barna krémhez:
- 6 evőkanál tejszín
- 100 g étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 5 dl habtejszín
A díszítéshez:
- fehér fondant pillangók
A tésztalapokra:
- málna-, vagy valamilyen más savanykás lekvár
A sütőt előmelegítem 175°C-ra, a szív alakú sütőformát kivajazom és lisztezem.
A piros tésztához a kakaót, az ételfestéket és a vaníliát homogénné keverem, félreteszem. A száraz hozzávalókat is összekeverem és szintén félreteszem. A vajat a cukorral habosra mixelem és a tojásokat egyesével hozzáadom, jól kidolgozom. Kis adagokban beleszórom a lisztes keveréket, mehet bele a joghurt is, majd a festékes massza következik. Az almaecetet és a szódaport kis tálban elkeverem (ez pezsegni fog), így adom a kész masszához, amibe alaposan beledolgozom. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Amikor elkészült, pár percet várok és rácsra borítva hűtöm.
A barna tésztához a 2 tojást a porcukorral habosra keverem, majd a lisztes-kakaós-sütőporos keveréket beleszóróm, és a vizet és az olajat csorgatva hozzálazítok a tészta szerkezetén. Kivajazott-lisztezett tortaformában 10-12 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Rácsra téve kihűtöm.
A fehér krémhez kis lábasban tejszínt hevítek, majd beletördelem a csokoládét. Addig melegítem az elegyet, amíg a csoki teljesen el nem olvad. Tűzről levéve langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a fehér csokis masszát óvatosan beleforgatom, hűtőbe teszem.
A barna krémhez egy edényben tejszínt hevítek, majd beletördelem a keserű csokoládét. Addig melegítem, amíg a csoki teljesen el nem olvad, majd tűzről levéve hozzászórom a kakaóport, és a masszát simára keverem, langyosra hűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a keserű csokis-kakaós elegyet óvatosan hozzáforgatom, majd az így elkészült krémet hűtőbe teszem.
A kihűlt piros tésztát félbevágom. Az egyik felét tortatálra téve málnalekvárral vékonyan megkenem, majd a barna krémből kanalazok rá és egyenletesen elterítem. Következik a barna tészta, amit szintén málnalekvárral vékonyan lekenek és ismét barna krémmel borítom. Az egészet lefedem a piros tortalappal, és nagyon vékonyan, fehér krémmel borítom a tortát. A megmaradt kétféle krémeket nyomózsákokba töltöm és rózsákat formázva (zárt csillagcsővel) díszítem a tortát.Megszárított fehér fondant pillangókat csücsültettem a krém tetejére.
Egyszerű, de egész mutatós torta sikeredett, aminek az újdonsült házasok remélem, örültek! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.