Tészta:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg margarin
- 2 dl tejföl
- csipet só
- 1 citrom leve
Mákos töltelék:
- 1 tojás
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg mirelit magozott meggy
Túrós töltelék:
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola (én kihagytam)
Almás töltelék:
- 60 dkg alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor
A lap kenéséhez:
- 3 evőkanál lekvár
- 5 dkg darált dió
A lapok szórásához:
- zsemlemorzsa
Máz:
- 1 tojásfehérje
- fél citrom leve
- 15 dkg porcukor
Egy 22 × 24 cm-es tepsit margarinnal kikenek, liszttel megszórom. A tészta hozzávalóiból jól nyújtható könnyű kis tésztát gyúrok, amit négy egyforma részre osztok és egyenként téglalap alakúra kinyújtom. Az első lapot a tepsi aljára teszem, megszórom morzsával.
A mákos töltelékhez a tojást a cukorral kikeverem, hozzáadom a darált mákot, majd a lapot megkenem vele és a meggyet is rászórom. A második lapot ráteszem, morzsával megszórom, erre a túrós tölteléket simítom, amihez szintén a hozzávalókat összekeverem. Erre jön a harmadik lap, amit lekvárral megkenek, dióval megszórok, majd az apró lyukú reszelőn lereszelt, cukorral és fahéjjal összekevert almát kifacsarva erre a lapra teszem. Beborítom a negyedik lappal.
A tésztát megszurkálom, hogy ne púposodjon fel sütés közben, a gőz kijöjjön belőle. 200°C-on sütöm. Amikor megsült, még melegen rásimítom a cukormázat, ami szépen rászárad majd a meleg által.
A mázhoz a tojásfehérjét a citrommal és a porcukorral sűrűre kikeverem, majd a meleg tésztára teszem.
Domján Mária receptje.