Tészta:
- 3 × 3 tojás
- 3 × 9 dkg cukor
- 3 × 8 dkg liszt
- 3 × 1 dkg kakaópor
- 3 × 1 evőkanál víz
Krém:
- 50 dkg túró
- 15 dkg + 10 dkg cukor
- 1 dl natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 2,5 dl habtejszín
- eperlekvár
- 50 dkg eper
- 1 teáskanál zselatin
Díszítés:
- 2-3 dl habtejszín
- 30 dkg eper
- 1 teáskanál habfixáló
3 × 3 tojásos piskótát sütünk 28 cm-es tortaformában. Aki szeretné, egyben is kisütheti, akkor három karikát vágunk belőle. A tojásfehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, keményre verjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját, a vizet, és ezzel is verjük. A lisztet összekeverjük a kakaóval, és óvatosan fakanállal beleforgatjuk a habba. Tortakarikát kibéleljük papírral, és beleöntjük a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer ismételjük, ha külön sütjük a lapokat.
Az 50 dkg epret megtisztítjuk és feldaraboljuk (ne annyira picikre, akár negyedelni is lehet). A pudingot 4 dl tejjel és a 10 dkg cukorral megfőzzük. A túrót a joghurttal botmixerrel csomómentesre keverjük. A 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinra forró vizet öntünk, egy kicsit hűlni hagyjuk. Ezalatt összekeverjük a kihűlt pudingot és a túrót. Belekeverjük a zselatint, majd a felvert tejszínhabot óvatosan, több részletben beledolgozzuk a krémbe.
Egy kevéske krémet tegyünk félre a torta oldalának a díszítéséhez. Az alsó lapot bekenjük az eperlekvárral, fele krémet rásimítjuk, megszórjuk az eper felével, erre jön a második piskótalap, és ugyanúgy lekvár-krém-eper. Rátesszük a harmadik lapot, és azt is megkenjük lekvárral. Az oldalát is bevonjuk krémmel. Legalább 12 órára hűtőbe tesszük.
Díszítésként a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Az epret kívánság szerint készítjük el. Díszíteni tetszés szerint lehet.
Kiss Imréné Magdi receptje.