- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- fél kg krémes állagú túró
- 15 dkg porcukor
- 3 dkg búzadara
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
A tetejére:
- kis üveg sárgabarack lekvár (kb. 30 dkg)
- 8 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit simára dolgozzuk (ha ragacsos lenne a tészta, adjunk hozzá meg kevés lisztet), és egy 37 x 24 cm- es tepsi aljába simítjuk. Ezt lehet kézzel, vagy széles pengéjű késsel, esetleg kanállal.
180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a túrókrémet: minden hozzávalót simára dolgozunk, majd az elősütött tésztára kenjük. Visszarakjuk a sütőbe, mérsékeljük a hőfokot 170 fokra, és 20 percig sütjük. A lekvárt kiöntjük egy tálkába, és villával egynemű, krémesre keverjük – így könnyebben kenhető majd. A tojások fehérjét jó keményre felverjük úgy, hogy közben adagoljuk hozzá a porcukrot. A túróval is átsült tésztát kivesszük, és kanállal elosztjuk rajta a lekvárt, majd óvatosan egyenletesre simítjuk. A lekvár tetejére kenjük a habot, amit villával tetszőlegesen megdíszítünk. Addig sütjük, amíg egy kicsit megbarnul a teteje (kb. 15 perc).
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.