A magvas részhez:
- 100 g nagyszemű, világos mazsola
- 100 g kandírozott vegyes gyümölcs (eper, goji bogyó, áfonya, barack, ananász, kivi, sárgadinnye, meggy, mangó)
- 125 g mandula (egész, hántolatlan)
- 12 g Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum – barna
- 6 csepp keserűmandula olaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
Az élesztő felfuttatáshoz:
- 125 ml tej (2,8 %-os)
- 50 g élesztő (friss)
- 1 evőkanál porcukor
A bedagasztáshoz:
- 500 g búzaliszt
- 200 g vaj
- 70 g kristálycukor
- 1 tojássárgája
A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük. Egy edényben összekeverjük, légmentesen lefóliázzuk, majd állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük. A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben letakarva fél órán át pihentessük. Pihentetés után a nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28 × 45 cm) és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot. 170°C-os sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral.
Egy hónapig becsomagolva eláll.
Némethné Zsuzsa receptje.