Ez a legfinomabb kakaós csiga azok közül, amit már készítettem. A tésztája is házilag készült ami igaz egy kicsit időigényes, de nagyon jól lehet vele dolgozni. Akár előző nap is elkészíthetjük, hiszen ezeknél a hajtogatott tésztáknál, jót tesz egy éjszakán át való pihentetés.
Hajtogatott leveles tészta:
- 40 dkg liszt+3 dkg
- 35 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 35 ml olaj
- 2 teáskanál ecet
- kb. 2 dl jéghideg víz
Töltelék:
- 25 dkg mascarpone
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tábla étcsokoládé (100 g)
A tésztához felkockázzuk a hideg vajtat és összedolgozzuk a 3 dkg liszttel. Ujjnyi vastag téglalap alakúra formázzuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
A lisztet összeszitáljuk a sóval, hozzáadjuk az olajat és a kevés vízben elkevert ecetet, majd összedolgozzuk annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és félórára hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztából kereszt irányba füleket húzunk, középre helyezzük a vajat és becsomagoljuk. A tésztát lisztes felületen körülbelül 60×25 cm-es nagyságúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást csinálunk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk és ismét téglalap alakúra nyújtjuk, majd egy dupla hajtást csinálunk. A tésztát becsomagoljuk és 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk, szimplán hajtjuk majd elfordítjuk és duplán is meghajtjuk. Becsomagoljuk és ismét hűtőben pihentetjük legalább 2 órán keresztül.
A krémsajtot kikeverjük a porcukorral, majd összedolgozzuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval. A tésztát kétfelé osztjuk, kb 40 x 30 cm – es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a csokoládés krémsajt felével és feltekerjük. 12 szeletre vágjuk és a kivajazott, lisztezett muffin sütőforma mélyedéseibe rakjuk. 200 °C – ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A másik rúddal is így járunk el.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!