- 2,5 kg körte
- 40-50 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 10 dkg 70%-os csokoládé
- 4-5 kupaknyi rumaroma
- 1,5 csomag 3:1-ben zselésítő
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, magházat eltávolítjuk. Kockákra vágjuk és egy lábasban a cukorral elkeverve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a citrom levét is és egészen addig főzzük, míg a körte jó puha nem lesz. Ezután beletördeljük a csokoládét és időnként megkevergetjük. Mikor teljesen beleolvadt, hozzáadhatjuk a rumaromát. Fokozott elővigyázatossággal legyünk a lekvárunk felé, mert a csokitól sűrűbb lesz, ezáltal hamarabb odakaphat! Amikor ez a művelet is megvolt, akkor jöhet a zselésítő. Én biztosra szerettem volna menni, ezért került bele másfél csomaggal. Mikor a zselésítőt is hozzáadtuk, még 2-3 percet főzzük zubogva (nem leégetve 😉 ), majd elzárjuk. Még forrón steril üvegek pereméig töltjük és fejre fordítjuk kb. 5-10 percre. Ahogy hűl, úgy fog szépen szilárdulni. A képen látható mennyiség lett, azaz egy normál és két kisebb üvegnyi.
A csokoládés lekvárnak további fűszerei lehetnek: fahéj, gyömbér, vanília aroma, avagy vaníliás cukor.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.