Piskótatekercs:
- 6 tojás
- 6 evőkanál xilit vagy cukor
- 6 evőkanál liszt
- kb. 25 – 30 dkg lekvár ( nálam áfonya )
Krém :
- 5 dl tej
- 8 dkg xilit vagy cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 tojássárgája
- 4 evőkanál liszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín ( Hulala )
- 1 csomag expressz zselatin
- 1 evőkanál rum – elhagyható
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, egy gáztepsi aljába sütőpapírt fektetünk.
A tojást az édesítővel addig verjük, amíg a térfogata a duplájára nem nő, majd hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 10 – 12 perc alatt megsütjük.
A megsült piskótát egy konyharuhára borítjuk, rögtön lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt feltekerjük. Amikor a piskóta teljesen kihűlt, kitekerjük majd megkenjük lekvárral és visszatekerjük.
A krémhez a lisztet, a tojássárgáját 2 dl tejjel simára keverjük, a többi tejet az édesítővel felforraljuk majd hozzáadjuk a lisztes tejes keveréket és sűrű krémmé főzzük. Még forrón hozzákeverjük a csokoládét és teljesen kihűtjük.
A tejszínt elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzászórjuk a zselatint és kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a csokoládés krémmel.
Egy nagyobb tálat kibélelünk folpackkal, a piskótát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kirakjuk a szeletekkel a tál alját és az oldalát. ( érdemes minél szorosabban ) Beleöntjük a krémet és befedjük a megmaradt piskóta szeletekkel – ha nem maradna akkor pár darab babapiskótával – én az utóbbival fedtem be a krémet.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap egy tányérra borítjuk, eltávolítjuk a fóliát és felszeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!