Tészta:
- 4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
- 23 dkg porcukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
- 1 púpos evőkanál jó minőségű kakaópor
Krém:
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag Dr. Oetker Expressz Zselatin fix
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé 70 % kakaótartalommal
- 4 db nagy narancs
Szükséges még:
- sütőpapír
- 1 evőkanál olaj
Előmelegítjük a sütőt 150°C-ra. A sütőpapírral bélelt tepsibe rajzolunk egy kb. 22-25 cm-es kört, majd megkenjük olajjal.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és szép fényes habbá verjük. Hozzáadjuk a keményítőt, a kakaóport, az ecetet, amit beleforgatunk kézi habverővel lassan, ezt már nem verjük. A sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, amelyen előre megrajzoltuk a kört, és amit megkentünk az olajjal. Ráhalmozzuk a habot úgy, hogy a szélét kicsit magasabbra hagyjuk. 150°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd 110°C-on 90 percig szárítjuk. A sütőben hagyjuk kihűlni, de ekkor már egy fakanalat teszünk a sütőajtóba, hogy a gőz eltávozzon.
A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a zselatin fixet. Nyomózsákba tesszük, beletöltünk a tortába, megcsorgatjuk az olvasztott csokoládéval, megrakjuk kockára vágott naranccsal, megint csorgatunk rá csokoládét, majd ismét hab, narancs és hab, végül a tetejét egész narancsgerezdekkel díszítjük és csokoládéval csorgatjuk.
Gungl Mária receptje.