Ennek a süteménynek a receptjét már régen megírtam, csak valahogy nem akart hozzá elkészülni a süti.. Nem is tudom miért halogattam idáig, hiszen a kamrában szinte minden megtalálható volt az elkészítéshez. Az biztos hogy többször fogom készíteni, mert nagyon finom.
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 18 dkg hideg, vaj
- 1 tojássárgája
- 1- 2 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 10 dkg marcipánmassza
- 8 dkg tejföl
Csokimáz:
- 1, 5 dl tejszín
- 4 dkg vaj
- 15 dkg ét és tejcsokoládé, fele- fele arányban
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk – ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet – majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.
- Egy 20 x 30 – as tepsi aljába fektessünk sütőpapírt úgy , hogy a tepsi hosszabbik oldalán túllógjon, a rövidebb oldalt pedig kenjük ki vajjal és hintsük meg liszttel. Simítsuk a tésztát tepsibe, szurkáljuk meg villával és 180 °C-os sütőben süssük elő 10 percig.
- A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, a tojást keverjük ki a cukorral majd adjuk hozzá a mákot, a citromhéjat, a tejfölt és az egészet keverjük alaposan össze.
- A mákos krémet simítsuk a tésztára és toljuk vissza a sütőbe 25 percre, ha megsült a pite hűtsük ki, és sütőpapír segítségével emeljük át egy tálcára.
- A tejszínt forrósítsuk fel, tördeljük bele a csokoládékat és keverjük fényesre a vajjal együtt. Ha kissé lehűlt, spatulával kenjük el a mákréteg tetején.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!