Tészta:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál olaj
- 4 evőkanál forró víz
- 4 evőkanál rétesliszt
- 1 evőkanál kakaó
- csipet só
Tojásfehérjés réteg:
- 6 db tojás fehérje
- 220 g kristálycukor
- 100 g apróra vágott dió
- 200 ml magozott cseresznye
- 200 ml búzafinomliszt
Tojássárgás krém:
- 6 db tojássárga
- 200 g kristálycukor
- 300 ml tej
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 csomag vaníliacukor
- 250 g vaj
Öntet:
- 160 g csokoládé
- 20 g vaj
- 50 ml habtejszín
A 25 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és addig verjük tovább, amíg a cukor fel nem oldódik és a hab szép fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát, az olajat, a vizet, végül a liszttel elkevert kakaóport. A tésztát beletesszük az előkészített tepsibe és 15-20 percig sütjük. Tűtesztet végzünk, és ha a tészta megsült, akkor végleg kivesszük a sütőből.
A tojásfehérjés réteghez a tojásfehérjét habbá verjük, beledolgozzuk a cukrot, majd a fényes, cukros tojáshabhoz hozzáadjuk az aprított dióval és magozott cseresznyével elkevert lisztet. A tésztát szintén sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük,180 °C-on, 10-15 perc alatt készre sütjük.
A tojássárgás krémhez a tojássárgát a vaníliacukorral elkeverjük, hozzáadjuk a pudingport és egy kevés tejet. Csomómentesre dolgozzuk. A maradék tejet kis lángon elkezdjük főzni, majd amikor már elég forró, hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük.
A vajat habosra verjük, majd kis adagokban beledolgozzuk a kihűlt pudingot.
Az öntethez a csokoládét a vajjal gőzfürdő felett felolvasztjuk.
Ezután veszi kezdetét a sütemény „összerakása”: a kakaós tésztára rákenjük a pudingos-vajas krémet, elegyengetjük. Erre tesszük rá a tojásfehérjés-meggyes lapot, a tetejére pedig rákenjük a csokoládés öntetet. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük (legalább 2 órára), majd forró késsel felszeleteljük.
Forrás: Tortareceptek