A tésztához:
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 2 db tojássárgája
- 5 evőkanál tejföl
- ízlés szerint vanília
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 200 g dió (darált, vagy apróra vágott)
- 130 g porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 db citrom leve
- 1 evőkanál baracklekvár
- ízlés szerint vaníliaaroma, rum
A bevonáshoz:
- 1,5 dl tej
- 2-3 teáskanál sárga ételfesték
- 1-2 teáskanál zöld ételfesték
- 10 dkg átszitált kristálycukor-apróbb szemű cukrot vegyél
Keverjük ki a tojások sárgáját, a cukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a tejfölt, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a sót, a sütőport és a lisztet. Dolgozzuk össze a tésztát, tekerjük fóliába és tegyük hűtőbe 1 órára.
Töltelék elkészítése: a tojások fehérjét kissé verjük fel egy villával és keverjük össze a dióval, 130 g cukorral, lekvárral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal és citromlével. Ha a töltelék kissé lágy, akkor tegyünk bele zsemlemorzsát, ha pedig túl száraz, akkor tegyünk bele 1-2 evőkanál baracklekvárt is. Krémszerűnek kell lennie!!!
A tésztát vegyük ki a hűtőből, osszuk el kisebb adagokra. Minden adag tésztát nyújtsunk ki, majd fánk szaggatóval szaggassunk karikákat belőle.
Mindegyik tésztadarabra tegyünk egy teáskanál tölteléket.
Hajtsuk össze a tésztakarikát, úgy ahogyan a képen látható. A megtöltött karikák végeit nyomkodjuk össze (második kép), hogy citrom formája legyen, majd fordítsuk meg és csípjük össze a két végét. A hajtások alulra kerüljenek.
Egy tepsit sütőpapirral bélelünk és tegyük bele a citrom alakú apró sütiket.
160°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig míg barnul a teteje, aztán kihűtjük.
Egy kisebb tálban keverjünk össze 150 ml tejet, a sárga ételszínezékkel, egy másik kisebb tálba pedig tegyünk átszitált kristálycukrot. Kenjük meg a sütiket s sárgs ételszínezékes tejjel, majd forgassuk meg az átszitált kristálycukorban.
A citrom alakú kekszek végeit zöld tejes ételszínezékkel festjük. (1 dl. tej, +színezék).
Levélkékkel diszíthetjük.
Czimmerman Jánosné receptje.