Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
Töltelék:
- 2 birsalma
- 1/2 citrom leve
- 3 evőkanál méz
- 1 fahéjrúd
- 3-4 szegfűszeg
- 4 dl víz
- 1 dl édes fehérbor
- 3 dkg zselatin
Krém:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
- 18 dkg puha margarin
- 1-2 evőkanál porcukor
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- durvára vágott dió
A sütőt 200 °C – ra előmelegítjük. Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal. A tojást nagyon habosra keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kakaóval vegyített lisztet és óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. Kb 15 – 18 perc alatt megsütjük. Ha a piskóta megsült, egy konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd olyan méretűre vágjuk, hogy kitudjuk vele bélelni az őzgerincformát és a tetejét is betudjuk majd fedni. A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházat és a többi hozzávalóval együtt puhára főzzük, de csak annyira hogy ne essen szét. Azután leszűrjük – a leszűrt levet félretesszük – és apró kockákra vágjuk. A leszűrt lében elkeverjük a zselatint, forrásig hevítjük, majd félretesszük, dermedni. A krémhez habosra keverjük a hozzávalókat, keveset félreteszünk belőle a bevonáshoz, majd mindkét tésztát bekenjük a krémmel, a nagyobbat belefektetjük a formába, eloszlatjuk benne a birskockákat és rákanalazzuk a félig dermedt birslét. Azután ráborítjuk a másik piskótalapot. A süteményt 4 – 5 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd egy tálcára borítjuk és eltávolítjuk a fóliát, majd megkenjük a megmaradt krémmel. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal és bevonjuk vele a süteményt, a tetejét durvára vágott dióval díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!