Kakaós lapokhoz:
- 8 tojás
- 16 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- 2 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 8 g sütőpor
Sárga laphoz:
- 5 tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 4 g sütőpor
Krémhez:
- 6 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 4 dkg kakaópor
- 25 dkg csokoládé
- 20 vaj
- 20 dkg margarin
- 4 dkg kakaópor
- 3 dl meggydzsem
A kakaós lap hozzávalóiból két lapot sütünk egy 26 cm-es formában. A sárga lap hozzávalóiból is kikeverjük a piskótatésztát, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsiben sütjük meg.
A krémhez a tojásokat a cukorral alaposan elkeverjük, majd egy lábasban vizet teszünk fel forrni és a tojásos masszát a gőz felett kb 8-10 percig főzzük. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport és a csokit, majd addig keverjük, amíg a csoki elolvad és a krém szépen besűrűsödik, majd teljesen kihűtjük.
A teavajat, margarint és a porcukort alaposan kihabosítjuk, majd további keverés mellett hozzáadjuk a csokis krémet és alaposan összekeverjük.
Az egyik kakaós lapot vékonyan megkenjük dzsemmel, majd a krémmel. A sárga lapot teljesen megkenjük krémmel, majd 3 cm-es csíkokra vágjuk. Az egyik csíkot elkezdjük feltekerni, majd egy másikat tapasztunk hozzá és csiga alakban rátekerjük a többi csíkot is. Az így kapott réteget rátesszük a krémmel megkent kakaós lapra, a tetejére kenünk a dzsemből, majd a krémből és befedjük a másik kakaós lappal.
Krémmel, trüffel golyókkal és ehető gyöngyökkel díszíthetjük.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.