Tészta:
- 25 dkg margarin
- 40 dkg finom liszt
- 12 dkg kristálycukor
- 1 tojás sárgája
- ½ citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 2 kg alma
- opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy
- fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
A margarint a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipó egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, és rajta dús töltelék, majd a tetején egy lehelet vékony tésztaréteg következik. Amíg pihen a tészta, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbe szórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Kézzel kicsit bele „tapicskolom”. Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján ( ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a megggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonló méretűre nyújtom. A félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom. Felvert tojássárgájával megkenegetem, és mehet is körülbelül 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány drapp színárnyalatot ölt és megszilárdul. (tűpróba). Ha kihűlt szelhető.
Mészáros Ildikó receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!