Ha nagyon finom mákos sütire vágytok, íme itt egy a sok közül. Az almától rendkívül szaftos a töltelék és nagyon egyszerű elkészíteni. A tésztát már összeállíthatjuk előző nap, sőt a tölteléket is, így van ideje jól össze érni az ízeknek, másnap csak a felvert tojáshabbal kell lazítani. Aki nem akar a rácsozással bajlódni, akkor csak be kell fedni a tölteléket a másik kinyújtott tésztalappal.
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- kb. 2 – 3 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 50 dkg reszelt alma
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja + a leve
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 tojásfehérje
- csipet só
- 2 – 3 evőkanál bármilyen lekvár
Továbbá:
- 1 tojássárgája – a kenéshez
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába tekerve hűtőbe tesszük. Az almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, átforgatjuk a citrom levével és odatesszük párolódni a cukorral. Ha már levet engedett, hozzáadjuk a mákot és pár perc alatt összefőzzük. Ízesítjük vaníliával, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és kihűtjük. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és lazán a mákos keverékhez forgatjuk. A tészta felét egy körülbelül 25 x 25 cm – es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és rákenjük a lekvárt. Egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket, a maradék tésztával pedig berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített 180 °C – os sütőben szép pirosra megsütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!