Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor (6 g)
- 5 dkg kristálycukor
- 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
Krém:
- 4 dl víz
- 3 dl tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 10 dkg kristálycukor
- 1-2 csomag vaníliiás cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
A tetejére:
- 1 evőkanál porcukor
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell mind. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk. Ne legyen ragacsos, de kellemes lágy tapintású. Az összeállított tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk lisztezett felületen, 20×30 cm-es téglalap alakúra. Körülbelül 2 mm vékonyra. Egyenként kisütjük egy enyhén vajazott tepsi hátulján, előmelegített 170 °C-os légkeveréses sütőben 7-8 percig. Amikor a szélei picikát kezdenek barnulni akkor már jó. Nem baj, ha a közepe még puha, hűlés közben szilárdulni fog. A tepsit elég csak az első tészta előtt enyhén vajazni, utána már nem kell.
A pudingporokat egy kevés tejben simára keverjük. A vizet, a tejet összekeverjük a cukorral egy lábasban és felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tejet és közepesnél kisebb lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A lábast hideg vízre állítjuk és kevergetve kihűtjük a pudingot. A tejszínhabot a habfixálóval előírás szerint habbá verjük, majd összeforgatjuk a pudinggal. Végül ezzel a krémmel egyenletesen megtöltjük a lapokat. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük legalább három órára. Kockákra szeletelve, porcukrozva tálaljuk.
Viszket-Kutasi Szilvia receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!