Gondolom sokaknak ismerős, ez az egyszerű túrós édesség : a ,, magyar rétes ” . A töltelék nagyon könnyed a tojáshabtól és üde, citrusos a citromhéjtól. Kínálhatunk mellé gyümölcsszószt, lekvárt is, de én vaníliasodót készítettem mellé, amitől szerintem, még finomabb és ízletesebb.
- 1 csomag réteslap ( 8 db )
- 50 dkg túró
- 10 dkg cérnametélt
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 dl tejföl
- 0, 5 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- kb – 15 dkg olvasztott vaj
- csipet só
A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg, majd lecsöpögtetve hűtsük ki.A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a túróval, a cukorral, tejföllel, tejszínnel, vaníliával és a citrom reszelt héjával. Keverjük hozzá a kihűlt tésztát. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és forgassuk össze a túrós résszel. Egy közepes tepsit ( kb 27 x 20 ) vajazzunk ki és fektessünk bele 5 réteslapot, úgy, hogy lehetőleg minden oldalon túllógjon a lapok széle. Minden réteget bőven locsoljunk meg olvasztott vajjal. Simítsuk a túrós tölteléket a tepsibe és a maradék 3 réteslapot fektessük rá, amit egyesével szintén olvasztott vajjal megkenünk. Végül hajtsuk rá a kilógó széleket is és az egészet kenjük le, a maradék vajjal.Előmelegített 180 °C – os sütőbe süssük szép aranysárgára.Ha megsült, hűtsük langyosra és szórjuk meg porcukorral.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!