Általában a főzött vajkrémeket részesítem előnyben, puding vagy lisztkrém hozzáadásával amik ellensúlyozzák és lágyabbá teszik a vaj ízét. A piskóta töltelékét most egy szirupos vajkrém képezi, de ezt az alapot is szinte bármivel – csokoládé, dió, kávé stb – ízesíthetjük.
Piskóta:
- 5 tojás (L-es)
- 4 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- csipetnyi só
- 1 evőkanál étolaj
Vajkrém:
- 2 dl víz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg lágy vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
És még:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
A sütőt előmelegítjük 200 °C -ra . egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A tojást a cukorral és a sóval nagyon habosra vejük, majd hozzászitaljuk a lisztet és az olajjal együtt összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 15 percig sütjük. Ha a piskóta megsült porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A vizet a cukorral felforraljuk és 7 percig gyöngyözve forraljuk, majd kihűtjük. A vajat elkezdjük habosra keverni, majd lassan csurgatva hozzá a cukorszirupot tovább habosítjuk. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, rásimítjuk a krémet és ráreszelünk kb 3 dkg étcsokoládét, majd visszatekerjük. A maradék csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és bevonjuk vele a roládot.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!