A lapokhoz
- 5 nagy tojásfehérje ( nálam 200 g )
- 25 g eritrit
- 25 g xilit
- 10 g 1:4 édesítő
- 230 g pirított, darál törökmogyoró ( lehet dió, mandula, földimogyoró is )
- 20 g ch csökkentett liszt
Vaníliakrém
- 5 tojássárgája
- 20 g xilites vaníliás pudingpor
- 25 g 1:4 édesítő
- 250 ml tej
- vanília
- 3 lapzselatin
- 50 g darált mogyoró
- 200 g puha vaj
Tetejére
- 75 g cukormentes fehér csoki
- 25 g cukormentes étcsoki
Szilikonos sütőpapírra rajzoltam 5 darab 19 cm-es kört, erre kentem a tésztát. A fehérjét az édesítőkkel nem túl kemény habbá vertem, majd óvatosan hozzákevertem a liszttel vegyített mogyorót. 210 °C-on sült 10-12 percet.
A tejet felforraltam. A tojások sárgáját elkevertem az édesítővel, pudingporral és egy kevés hideg tejjel, majd a forró tejet lassan hozzákeverve egyszer gyors felforraltam. Óvatosnak kell lenni, hogy a tojások sárgája ne főljön meg. Ez egy aránylag híg puding lett. A lapzselatin lapokat hideg vízbe áztattam, majd kinyomkodva a még forró pudinghoz adtam. Fóliával lefedve lehűtöttem. A puha vajat kihabosítottam a darált mogyoróval, és a szobahőmérsékletű pudinggal. A krémből félre tettem 2-3 evőkanálnyit a torta oldalához, majd 4 részre osztva a krémet betöltöttem az 5 lapot.
A fehércsokit és étcsokit külön-külön megolvasztjuk. A fehércsokit a torta tetejére csurgatjuk, elkenjük, az étcsokit nyomózsákba töltjük és pici lyukat vágunk a végén. Az étcsokit sűrűbb sávokban a fehércsokira csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval kb. 1 centinként az előző sávokra átlósan vonalakat húzogatunk, majd visszafelé is az 1 cm-es sávok között. Hűtőbe rakjuk, majd tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Takács Ildikó receptje.