Tészta :
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 kiskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 2, 5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
Töltelék:
- 75 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 1 teáskanál szárított citromhéj
Tetejére :
- 1 kisebb tojás
A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatom az élesztőt. A megszitált lisztben elkeverem a sót, maradék cukrot, majd a tojások és a felfuttatott élesztő hozzáadása után dagasztani kezdem. Közben az olvasztott vajat /margarint kis adagokban adagolom hozzá. A tésztát duplájára kelesztem, közben a töltelék hozzávalóit alaposan elkeverem.
A megkelt tésztát 3 cipóra osztom, letakarva hagyom 15 percig pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtom. A töltelék 1/3 részét hosszában a tészta közepén, egy csíkban elhelyezem. A töltelék mellett kb 45 fokos szögben bevagdosom a tésztát. Az így kapott csíkok kb 2 cm szélesek. A csíkokat balról és jobbról felváltva ráhajtom a töltelékre, ahol szükséges alá is hajtom, hogy ne lógjon ki.
A végeket is szépen eldolgozom, hogy a túró ne kukucskáljon ki. A másik két cipót ugyanígy készítem el.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!