- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 7.5 dl tej
- 1,5 csomag zselatin (30 g)
- 75 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 3 tojás sárgája és fehérje
- 35 dkg porcukor
- 1 üveg vagy doboz őszibarack konzerv
A tortát piskótával és nélküle is el lehet készíteni.A tojásfehérjét pici sóval félkeményre verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, vizet, az olajat, majd egyesével a tojássárgáját. Keményre felverjük. A liszt, kakaópor, sütőpor keverékét a habhoz keverjük óvatosan.A masszát sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük. Kiborítva kihűtjük.A töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük, elkeverjük benne a zselatint. A túrót, ha darabos krumplinyomón átnyomjuk. A vajat vagy margarint kikeverjük a porcukorral, tojássárgájával, vaníliás cukorral, majd apránként hozzáadjuk a túrót.Az őszibarackot kisebb darabokra felvágjuk, a tetejére pár darabot szeletre vágunk. Barackot hozzáadjuk a krémhez.A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a masszához keverjük. Hozzáadjuk a langyosra hűlt tejet és alaposan összekeverjük. A tortaformát jól kivizezünk vagy szilikonos formát a masszát beleöntjük és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.Aki piskótával készíti, a megdermedt torta tetejére tesszük a piskótát, torta karimáját óvatosan levesszük és megfordítjuk, hogy a piskóta kerüljön alulra.Szilikonos formába készül, a megdermedt tortára helyezzük a piskótát megfordítjuk és akkor vesszük le a formát.Tetejét tetszés szerint díszítjük.
Kiss Imréné receptje.