Epres piskóta:
- 2 db tojás
- 13 dkg kristálycukor
- 17 dkg finomliszt
- 75 ml tej
- 5 dkg eper pürèsítve
- 0, 25 dl ètolaj
- Fèl csomag sütőpor
- pici piros ètelszínezèk
Túrókrém:
- 50 dkg túró
- 40 dkg eper
- 200 ml habtejszín (30%)
- porcukor – ízlés szerint
- 50 g víz
- 10 g porzselatin
Lemoncurd:
- 3 db citrom
- 10 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 10 dkg vaj (82%)
- 30 g víz
- 6 g zselatin
Hagyományosan elkèszítjük a piskótatèsztát az eperpürè ès színezèk hozzáadásával,ès 20 cm tortaformában kisütjük kb 170°C-on, 20 perc alatt. A formából kiszedjük a piskótát,majd a csatost rèszt visszahejezzük a piskóta körè, 10 cm magas vaxpapírral kibèlelve. 50 dkg túrót összebotmixerezünk 40 dkg eperrel, hozzáadunk 200 ml 30% felvert habtejszínt, ízlèsszerint porcukrot, majd 50 g vízben 10 g porzselatint megduzzasztunk, mikróban felmelegítjük ès alaposan a massza felèhez adjuk. Ráöntjük a piskótára, majd hűtőben megdermesztjük. Lemoncurdot kèszítünk: 3 citrom levèt ès reszelt hèját egy forraló edènybe tesszük 10 dkg kristálycukorral felforraljuk. 2 tojássárgáját egy egèsz tojást felverünk, majd hozzáöntjük a forró citromszirupot, elkeverjük, visszatesszük a forralóba, majd kis lángon sűrűre főzzük, vigyázva, hogy ne menjen 70 °C fölè, mert tojásrántotta lesz belőle! Lehúzzuk a tűzről ès 10 dkg hideg, 82%-os vajat adagolunk hozzá, majd 30g vízben 6 g zselatint bedagasztunk, felmelegítjük ès hozzáadjuk. A megdermedt túrókrèmre öntjük ès visszatesszük a hűtőbe megdermedni. 40 dkg epret lebotmixerezünk, ízlès szerinti porcukorral, majd 40 g vízben 8 g porzselatint beduzzasztunk, felmelegítjük, hozzáadjuk, majd a lemoncurd tetejère öntjük, mehet vissza a hűtőbe dermedni.
A túrókrèm másik felèt az előző módon bezselatinozzuk, majd az eperzselère öntjük ès ismèt vissza a hűtőbe dermedni. 30 dkg epret lebotmixerezünk ízlèsszerinti porcukorral, 30 g vízzel beduzzasztunk 6 g porzselatint, felmelegítjük, az eperpürèhez adjuk, ráöntjük a többi rètegre ès friss eperrel díszítjük, majd megy a hűtőbe dermedni. Èrdemes egy èjszakát hűtőben pihentetni ès másnap levenni a formát. Kimaradt hogy a piskótára fèl epreket állítottam, szorosan a formához lapulva, hogy leszedve a formát, látszódjanak.
Gulácsi Bertold recetpje.