- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 7 evőkanál finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1. krémhez:
- 0.5 kg tehéntúró
- 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 25 dkg mascarpone
- 2.5 dl habtejszín (felverve)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 25 g zselatin
2. krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg mascarpone
- 3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 2 dl habtejszín (felverve)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 g zselatin
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 0.5 dl habtejszín (a mázhoz)
- 5 db túró rudi
- 3 dl habtejszín (én Oké habmestert használtam)
- 2 evőkanál cukorgyöngy
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A piskótasütő forma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük. A forma mérete 26 cm legyen.A tojás sárgáját habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. (Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.)
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk. A kakaóport és a sütőport összekeverjük. Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. 40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
1. krémhez:
A túrót jól áttörjük, belerakjuk a citromhéjat, a cukrot, vaníliás cukrot, majd a mascarponéval jól összekeverjük és hozzá adjuk a felvert tejszínhabot.
A zselatint pici vízzel kikeverjük, majd fél percre betesszük a mikróba és a krémhez adagoljuk. Ha ezzel megvagyunk, jöhet másik krém készítése.
2. krémhez:
A csokit a kétféle cukorral gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét és a már felvert tejszínhabot.
A zselatinnál ugyan úgy járunk el, mint az első krémnél és a csokikémhez adjuk.A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk és megtöltjük felváltva a lapokat. A túrós krémből annyit hagyjunk ki, hogy a tetejére és az oldalára maradjon.
Tetejére:
A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd beletesszük a habtejszínt és étolajat. Akkor lesz jó a máz, ha már teljesen sima az állaga.A torta tetejét először körbe díszítjük a felvert habmesterrel, hogy a mázat majd ne engedje lefolyni. Ekkor jöhet rá a máz.A túró rudikat srégen elvágjuk és ha már kicsit keményedett a máz, akkor feldíszítjük vele a tortát. A többi díszítés is jöhet ezután.
Mészáros Erika receptje.