Régóta szimpatizáltam egy recepttel, és most érkezett el a megvalósítás ideje. Puncsos ízre vágytam, így ez volt a kiindulópont. A család is elégedett volt a végeredménnyel, ami egy habkönnyű, nagyon finom sütike lett.
A tésztához:
- 25 dkg puha margarin
- 20 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- csipet só
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 2 csomag puncsízű pudingpor
- 8 csapott evőkanál kristálycukor
- 5 dl tej
- 450 g tejföl
- 5 tojásfehérje
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál rum (vagy aroma)
A tetejére:
- porcukor
A töltelékhez a szokott módon sűrű pudingot főzünk (lábasban a cukrot és a pudingporokat tejjel csomómentesre kikeverjük, rumaroma hozzáadásával). Még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatos átforgató mozdulatokkal a tejfölös pudinghoz adjuk, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab. A tölteléket reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (alsó-felső sütésre). A tésztához gépi habverővel elkeverjük a margarint a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat is. A sütőporral elkevert lisztet belekeverjük a margarinos-tojásos masszába, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. A tészta lágy, nagyon könnyen formázható, viszont ha úgy érezzük, pici lisztet még dolgozhatunk bele. A tésztát kb. 60-40% arányban két részre osztjuk. A nagyobbik tésztacipót lisztezett nyújtófa segítségével sütőpapíron a tepsi méretére ellapítjuk (24 x 38 cm), majd átemeljük papírostól a tepsibe. Erre került a töltelék. A kisebbik tésztacipóból tésztarudakat sodrunk, amit rácsosan a töltelékre rakosgatjuk.
Úgy 30 perc sülés után kukkantsunk be a sütőbe, nehogy megégjenek a tésztarácsok a sütemény tetején. Takarjuk le sütőpapírral, ha úgy látjuk jónak. (Én így tettem!) 😉 Kb. 40 perc sütés után a habos rész még kicsit recegős lehet, de nem baj, mert miközben hűl, szépen megszilárdul. A teljesen kihűlt süteményünket porcukorral hintjük és tetszőleges formára szeleteljük. Másnap a legfinomabb jó hidegen! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.