A tésztához:
- 10 dkg margarin
- 3 db közepes tojás, ha kicsi akkor 4 db
- 55 dkg finomliszt
- 15 dkg langyos, olvasztott méz
- 20 g szódabikarbóna
- 25 dkg porcukor
- 1 kiskanál tört fahéj
- 1 kiskanál tört szegfűszeg, vagy 1 ek mézeskalács fűszer
A bevonathoz:
- 3 tojás fehérje
- 24 dkg porcukor
- 3 dkg olvasztott csokoládé
- 3 kocka fehér csokoládé
- 2-3 csepp piros és citromsárga színezék keveréke
A töltelékhez:
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rum
- 1 evőkanál darált dió
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál narancslé
- 10 dkg kandírozott narancs kocka
- 1 evőkanál darált dió
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál narancslé
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát.
A töltelék elkészítése:
Az aszalt szilvát negyedekbe vágjuk, rumban áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. Dióval, cukorral, narancslével összekeverjük. A narancs darabokat vízben áztatjuk, majd leszűrjük, dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
A töltetlen puszik elkészítése:
Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódaporral elkeverjük. Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.
3 részre osztjuk. Egyik darabból hosszú rudakat sodrunk, majd körülbelül 1.5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk. Egy nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük, mivel sütés közben térfogató megnő. Ezek lettek a töltetlenek. 190 °C-ra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túl sütjük, akkor kemény lesz.
A töltött puszik elkészítése:
A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A közepére teszünk a töltelékből. Felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük, majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezre alulra. Ebből az adagból 80 db puszi sült ki.
A máz elkészítése:
A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük. A szilvás töltelékesre csokoládét csurgatjuk, hogy megtudjuk különböztetni. A narancsosra pedig a fehér csokoládét felolvasztjuk, a színezékkel kikeverjük és rácsurgatjuk. Körülbelül öt óra alatt megszáradt. Selyempapírral rétegezve dobozba tesszük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!