- 1 kg liszt
- 30 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 6 evőkanál fehérbor (száraz)
- 1, 5 evőkanál só
- bors
- 1,5 dl tej
- pici cukor
- 70 dkg tepertő (darálva)
- 1/2 evőkanál só, bors
Lekenéshez:
- 1 tojás
1. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk.Egy edénybe tesszük a lisztet, borsot sót, összekavarjuk, hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.
2. Közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojást, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a bort, összegyúrjuk, és kidolgozzuk a tésztát.
3. A darált tepertőt jól kikavarjuk a sóval és a borssal.
4. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt.
5. Feltekerjük, kicsit kilapogatjuk és kinyújtjuk.Félbe hajtjuk.Letakarva 30 percig pihentetjük.
6. Ezt még kétszer ismételjük.
7. Pihentetések után 2-3 cm kinyújtjuk.
8. Bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, egy kicsit kézzel megformáljuk.
9. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással, és még kb. 20 percet pihentetjük.
10. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
11. Lekváros papucs is készülhet belőle.
12. Ekkor a tésztát 1-1 1/2 cm vastagra nyújtjuk, felkockázzuk (ki mekkora papucsot szeretne), mindbe teszünk szilvalekvárt.A tészta két szembelevő sarkát összefogjuk.
13. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással.20 percet pihentetjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
Kiss Imréné receptje.