Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál étolaj
- 1 kiskanál sütőpor
- kb 4 evőkanál lekvár ( pl. cseresznye, meggy, áfonya )
Krém :
- 2 dl tejföl ( 20 % – os )
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- kb 3 – 4 ek porcukor
- 10 g étkezési zselatin
- 3 evőkanál hideg víz
Tetejére :
- 10 dkg olvasztott csokoládé + 2 evőkanál étolaj
A piskótához a tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a kakaóval, sütőporral vegyített lisztet és óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát egy kb 25 x 25 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 °C – ra melegített sütőben, kb 20 -25 perc alatt – tűpróbáig sütjük.
A megsült piskótát rácsra borítva kihűtjük, majd lehúzzuk róla a papírt és lapjában félbe vágjuk ezután, mindkét lapot megkenjük lekvárral.
A krémhez a zselatint vízbe áztatjuk és hagyjuk megduzzadni, a tejszínt habbá verjük. A tejfölhöz hozzákeverjük a vaníliát, a porcukrot és a folyósra melegített zselatint, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal. A krémmel betöltjük a piskótát, a tetejére rákenjük a gőz felett megolvasztott csokoládét és a süteményt pár órára hűtőbe tesszük dermedni, majd forró vízbe mártott késsel kockákra vágva tálaljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!